Cărțile care trebuie citite din toate timpurile: 40 de cărți pe care toată lumea ar trebui să le citească

carti din toate timpurile

Cărți pe care trebuie să le citiți: Sunt atât de multe – așa că nu vă pierdeți timpul cu cărți medii!

Cu toate acestea, poate dura ceva timp pentru a găsi cărți care merită citite. De aceea, am alcătuit această listă epică de cărți pe care trebuie să le citești neapărat pentru a-ți face viața mai ușoară. Aceasta cuprinde 40 de cărți de top de citit în categorii populare, cum ar fi ficțiune, afaceri, dezvoltare personală, călătorii și multe altele.

Așadar, dacă vă întrebați „ce carte ar trebui să citesc în continuare?”, noi v-am acoperit. Această listă este plină de cărți excelente de citit!

Acum, să trecem la treabă.

Romane clasice de citit

1 – 1984
George Orwell

1984 spune povestea futuristă a unei lumi distopice, totalitare, în care liberul arbitru și dragostea sunt interzise. Deși anul 1984 a trecut demult, profeția unei societăți controlate de frică și minciună este, fără îndoială, mai relevantă acum decât oricând.

2 – Stăpânul inelelor (The Lord of the Rings)
J.R.R. Tolkien

Epopeea fantastică a lui Tolkien este una dintre cele mai importante cărți care trebuie citite. Plasată în Pământul de Mijloc – o lume plină de hobbiți, elfi, orci, spiriduși și vrăjitori – Stăpânul inelelor te va purta într-o aventură incredibilă.

3 – The Kite Runner (The Kite Runner)
Khaled Hosseini

The Kite Runner este o poveste emoționantă despre o prietenie improbabilă între un băiat bogat și fiul servitorului tatălui său. Plasat în Afganistan, într-o perioadă de tragedie și distrugere, acest roman de neuitat vă va captiva de la început până la sfârșit.

4 – Harry Potter și Piatra Filozofală (Harry Potter and the Philosopher’s Stone)
J.K. Rowling

Acest bestseller global a luat lumea cu asalt. Așadar, dacă nu ați citit Harry Potter de J.K. Rowling, acum ar putea fi momentul. Alătură-te lui Harry Potter și colegilor săi de școală, în timp ce această carte de citit neapărat te transportă adânc într-o lume a magiei și a monștrilor.

5 – Abatorul Cinci (Slaughterhouse-Five)
Kurt Vonnegut

Slaughterhouse-Five este, fără îndoială, una dintre cele mai mari cărți anti-război scrise vreodată. Această poveste bogată și amuzantă urmărește viața lui Billy Pilgrim, care trăiește cel de-al Doilea Război Mondial dintr-o perspectivă ciudată.

6 – Leul, vrăjitoarea și dulapul (The Lion, the Witch, and the Wardrobe)
C.S. Lewis

Leul, vrăjitoarea și dulapul este, fără îndoială, una dintre marile cărți ale tuturor timpurilor. Acest renumit roman fantasy este plasat în Narnia, unde trăiesc fiare mitice, animale vorbitoare și regate războinice. Povestea urmărește un grup de școlari care se implică în soarta acestei lumi incredibile.

7 – Să ucizi o pasăre cântătoare (To Kill a Mockingbird)
Harper Lee

Să ucizi o pasăre cântătoare (To Kill a Mockingbird) este una dintre cele mai importante cărți care trebuie citite din toate timpurile. Publicată în 1960, povestea explorează viața din sudul profund la începutul secolului XX prin intermediul poveștii unui bărbat acuzat de o crimă teribilă. Este emoționantă, plină de umor și captivantă.

8 – Hoțul de cărți (The Book Thief)
Markus Zusak

Hoțul de cărți este o poveste despre curaj, speranță și prietenie într-o perioadă de tiranie nazistă. Narrat de însăși Moartea, acest roman te va face să-ți ții respirația timp de capitole la rând.

9 – Wuthering Heights
Emily Bronte

Wuthering Heights este un roman clasic publicat cu mult timp în urmă, în 1847. Această poveste sfâșietoare, plasată într-o mlaștină singuratică din Anglia, urmărește lupta lui Catherine Earnshaw și a lui Heathcliff cu dragostea, trădarea și răzbunarea. Dacă vă plac romanele dramatice, adăugați-o pe lista de cărți pe care trebuie să le citiți neapărat.


10 – De veghe în lanul de secară (The Catcher in the Rye)
J.D. Salinger

The Catcher in the Rye este povestea clasică a maturizării. Ea urmărește călătoria adolescentină a lui Holden Caulfield, în vârstă de 16 ani, plină de angoasă și alienare, în timp ce părăsește școala pregătitoare și se mută la New York.

11 – Jane Eyre
Charlotte Bronte

Jane Eyre este adesea considerată una dintre cărțile care trebuie citite din toate timpurile. Ea urmărește emoțiile și experiențele unei femei puternice, neîntrecute, care a continuat să se dezvolte moral și spiritual în ciuda unei copilării tulburi și a unei societăți victoriene sexiste și reprimate.

12 – Ferma animalelor (Animal Farm)
George Orwell

Orwell spune o poveste despre o revoluție împotriva tiraniei care se termină într-un totalitarism și mai nedrept. Animalele de la fermă sunt pline de idealism și de dorința de a crea o lume a dreptății, egalității și progresului. Cu toate acestea, noul regim încearcă să controleze fiecare aspect al vieții animalelor.

13 – Fahrenheit 451
Ray Bradbury

Lumea distopică a lui Ray Bradbury aruncă o lumină asupra dependenței societăților occidentale de mass-media. Slujba personajului principal este să găsească și să ardă toate cărțile pe care le găsește – până când începe să pună totul la îndoială. Având în vedere starea politicii actuale și a afacerilor mondiale, aceasta este una dintre cărțile absolut obligatorii în viață.

14 – Micuțele doamne (Little Women)
Louisa May Alcott

Aceasta este o poveste despre patru surori cu personalități foarte diferite și foarte proeminente. Romanul atrage cititorul adânc în viețile lor, pe măsură ce ajungem să le cunoaștem fiecare dintre defectele, bucuriile, luptele și temerile lor.

15 – Pânza Charlottei (Charlotte’s Web)
E.B. White

Pânza lui Charlotte este un excelent memento pentru a fi blând cu toate creaturile vii. Această poveste magică are loc la o fermă unde o fetiță încearcă să își salveze purcelușul de la sacrificare. Fern, fetița, cere ajutorul prietenilor ei de la fermă pentru a-și pune în aplicare planul ingenios.

16 – Frankenstein
Mary Shelley

Autoarea engleză Mary Shelley spune povestea lui Victor Frankenstein, un tânăr om de știință care creează un monstru și îi dă viață. Acest roman captivant evocă întrebări despre ceea ce ne face umani și despre ceea ce înseamnă cu adevărat dragostea și bunătatea.

17 –Șoareci și oameni (Of Mice and Men)
John Steinbeck

De șoareci și bărbați ar trebui să se afle pe orice listă de cărți care trebuie citite. Plasată în timpul Marii Depresiuni, aceasta este o poveste controversată despre prietenia dintre doi muncitori migranți din California. Plini de speranță și tragedie, cei doi lucrează pentru a-și îndeplini visul de a deține pământ și animale de companie.

18 – Ghidul autostopistului galactic (The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy)
Douglas Adams

În Gardienii Galaxiei, Arthur Dent pornește într-o aventură hilară și fantastică prin stele. El învață să nu ia universul în serios în timp ce întâlnește tot felul de personaje interesante.

19 – Marele Gatsby (The Great Gatsby)
F. Scott Fitzgerald

Despre Marele Gatsby al lui Scott Fitzgerald se spune că este romanul prin excelență al Epocii Jazzului. Plasat în 1922, printre indulgență și decadență insondabilă, romanul evidențiază lupta unui bărbat pentru a câștiga dragostea femeii de care este obsedat.

Cărți pe care trebuie să le citiți pentru afaceri și bani

Sunteți gata să începeți o afacere online? Acestea sunt câteva cărți care s-ar putea să vă ajute să pășiți cu dreptul în antreprenoriat.

20 – Gândește și vei fi bogat (Think and Grow Rich)
Napoleon Hill

Gândește și îmbogățește-te este un bestseller clasic care s-a vândut în milioane de exemplare în întreaga lume. Este plin de sfaturi, tehnici și strategii pentru a face bani. Dacă doriți să vă îmbunătățiți mentalitatea în legătură cu banii, această carte vă poate schimba potențial viața complet.

21 – Tată bogat. Tată sărac. (Rich Dad Poor Dad)
Robert T. Kiyosaki

Tată bogat, tată sărac explică modul în care oamenii bogați și cei mai săraci gândesc diferit. Acesta contestă credințele obișnuite despre bani și explică cum nu este nevoie să ai un venit mare pentru a deveni bogat.

22 – Investitorul inteligent (The Intelligent Investor)
Benjamin Graham

Dacă vrei să înveți cum să investești, adaugă această carte pe lista ta de cărți pe care trebuie să le citești neapărat. Autorul, Benjamin Graham, este considerat unul dintre cei mai mari consilieri în domeniul investițiilor din secolul al XX-lea. În cartea The Intelligent Investor (Investitorul inteligent), veți afla despre filozofia lui Graham privind „investiția în valoare” și despre cum să dezvoltați strategii pe termen lung care sunt folosite de cei mai de succes investitori din lume.

23 – Principii (Principles: Life and Work)
Ray Dalio

Firma de investiții a lui Ray Dalio, Bridgewater Associates, a făcut mai mulți bani pentru clienții săi decât orice alt fond speculativ din istorie. În Principii, Dalio împărtășește tot ceea ce a învățat despre investiții, afaceri și viață de-a lungul anilor.

24 – Psihologia persuasiunii. Totul despre influențare. Amplifică-ți puterea de convingere și învață să te aperi de manipulare (Influence: The Psychology of Persuasion)
Robert B. Cialdini

În acest bestseller New York Times, DR. Robert B. Cialdini dezvăluie psihologia din spatele influenței – și cum să aplici principiile persuasiunii în afaceri și în viața de zi cu zi.

Cărți de dezvoltare personală pe care toată lumea ar trebui să le citească

25 – Secretele succesului. Cum să vă faceți prieteni și să deveniți influent (How to Win Friends and Influence People)
Dale Carnegie

Publicată pentru prima dată în 1936, cartea clasică de auto-ajutorare a lui Dale Carnegie a trecut testul timpului. Cum să-ți câștigi prieteni și să influențezi oamenii te va învăța metode directe pentru a-ți îmbunătăți relațiile – și, ca urmare, afacerile și viața personală.

26 – Puterea obișnuinței: De ce facem ceea ce facem în viață și în afaceri (The Power of Habit: Why We Do What We Do in Life and Business)
Charles Duhigg

Dacă ați încercat vreodată să schimbați un obicei fără succes, aceasta ar trebui să fie una dintre cărțile pe care trebuie să le citiți neapărat. În Puterea obișnuinței, Charles Duhigg dezvăluie natura împuternicitoare a modului în care se formează obiceiurile și – aspect esențial – cum le puteți schimba.

27 – Puterea prezentului (The Power of Now: A Guide to Spiritual Enlightenment)
Eckhart Tolle

The Power of Now s-a vândut în peste două milioane de exemplare și a fost tradusă în peste 30 de limbi. Această carte revoluționară are potențialul de a revoluționa complet modul în care experimentezi viața – făcând-o mult mai veselă și mai prosperă în acest proces.

28 – The Body Keeps the Score: Brain, Mind, and Body in the Healing of Trauma
Bessel van der Kolk M.D.

Dr. Bessel van der Kolk este unul dintre cei mai importanți experți din lume în materie de traume – un lucru pe care practic toată lumea îl experimentează într-o anumită măsură. The Body Keeps the Score dezvăluie știința din spatele traumei emoționale și psihologice și oferă noi căi de recuperare.

Cărți de știință și tehnologie pe care trebuie să le citești

29 – O scurtă istorie a timpului. De la Big Bang la găurile negre (A Brief History of Time)
Stephen Hawking

O scurtă istorie a timpului de Stephen Hawking este una dintre cele mai cunoscute cărți din domeniul științei. Ea discută istoria cosmologiei și dezvoltarea acesteia din Grecia Antică până în anii 1980.

30 – Freakonomics: A Rogue Economist Explores the Hidden Side of Everything
Steven D. Levitt

Dacă ești interesat de adevărul din spatele problemelor sociale controversate, această carte ar trebui să se afle pe lista de cărți pe care trebuie să le citești neapărat. Autorii dezvăluie faptele din spatele unor probleme, cum ar fi criminalitatea, cumpărăturile și drogurile.

31 – The Age of Surveillance Capitalism: The Fight for a Human Future at the New Frontier of Power
Shoshana Zuboff

Epoca capitalismului de supraveghere este una dintre cele mai importante cărți pe care trebuie să le citiți despre tehnologie. Autoarea ne oferă o privire asupra modului în care datele personale au devenit o nouă formă de capital.

32 – Uncanny Valley. Seduction and Disillusionment in San Francisco’s Startup Scene.
Anna Wiener

Anna Wiener scrie despre cultura de lucru frenetică, autoimportantă și adesea delirantă din Silicon Valley și despre modul în care milenialii din tehnologie sunt consumați de viața productivă. Uncanny Valley este una dintre acele cărți pe care toată lumea ar trebui să le citească.

Cărți de călătorie și aventură pe care trebuie să le citești înainte de a muri

33 – Pe Drum (On the Road)
Jack Kerouac

Inspirată de aventurile reale ale lui Kerouac, On the Road spune povestea a doi prieteni în căutarea unui sens și a unor experiențe bogate într-o călătorie prin țară.

34 – Însemnări de pe o insulă mică (Notes from a Small Island)
Bill Bryson

În Însemnări de pe o insulă mică, Bill Bryson ne împărtășește un comentariu amuzant al excursiei sale prin Regatul Unit – de la centrul guvernului de pe Downing Street, Londra, până la Loch Ness, în Highlands-ul scoțian.

35 – Vagaboning
Rolf Potts

Vagabonding este poate singurul ghid de călătorie de care veți avea vreodată nevoie. Această carte care trebuie citită neapărat oferă sfaturi practice despre cum să călătorești în siguranță și în mod spontan – și filozofiile de care vei avea nevoie pentru a te bucura de călătoria vieții tale.

36 – Wild
Cheryl Strayed

Cheryl Strayed credea că a pierdut totul la 22 de ani. Apoi, decesul mamei sale, problemele de familie și divorțul au împins-o la o decizie impulsivă – să parcurgă pe jos mai mult de o mie de mile pe Pacific Crest Trail. Wild vă va inspira să vă vedeți adevărata valoare de sine și capacitățile.

Cărți de istorie și biografii care merită citite

37 – Sapiens: O scurtă istorie a omenirii (Sapiens: A Brief History of Humankind)
Yuval Noah Harari

Dacă ești în căutarea unor cărți interesante de citit, Sapiens ar trebui să fie pe lista ta. Aceasta detaliază dezvoltarea ființei umane din primele etape până în prezent. Autorul arată, de asemenea, cum sistemele actuale ale lumii noastre vor alunga selecția naturală și adaptarea.

38 – Long Walk to Freedom
Nelson Mandela

Listele de biografii de citit neapărat includ aproape întotdeauna această carte minunată. Mandela a început să scrie această autobiografie în închisoare și a terminat-o chiar înainte de a deveni președinte al Africii de Sud. Această poveste inspirată oferă o privire asupra sfârșitului apartheidului și a inegalității flagrante din țară.

39 – The Rise and Fall of the Dinosaurs: A New History of Their Lost World
Steve Brusatte

Găsiți dinozaurii fascinanți? Dacă da, aceasta este una dintre cărțile pe care trebuie să le citiți neapărat pe această temă. Steve Brusatte dezvăluie diferiții dinozauri care au cutreierat planeta – și diferitele lumi în care au trăit.

40 – Despre toate, pe scurt. De la Big Bang la ADN (A Short History of Nearly Everything)
Bill Bryson

În A Short History of Nearly Everything, Bryson încearcă să rezume istoria Pământului. El vorbește despre aproape fiecare aspect al planetei – cum s-a format, cât cântărește, ce dimensiuni are, etapele prin care a trecut, pericolele inerente și cum au evoluat oamenii. Dacă iubiți știința și istoria, aceasta este o carte pe care trebuie să o citiți neapărat.

Recomandări de cărți:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Readings.ro
Categorii