Recomandările lui Bill Gates: 5 cărți de citit de sărbători în 2021

recomandari carti bill gates

Una din cele mai cunoscute liste de recomandări de cărți de citit este cea a lui Bill Gates, fondatorul Microsoft. Aceasta publică de câteva ori pe an lista sa de recomandări din mulțimea pe care o citește de fiecare dată când prinde o canapea confortabilă. În perioada sărbătorilor de iarnă de anul acesta 2 din cele 5 titluri recomandate fac parte din genul science fiction.

Despre SF-uri, Bill Gates spune că:

Când eram copil, eram obsedat de science-fiction. Paul Allen și cu mine petreceam nenumărate ore discutând despre trilogia originală a lui Isaac Asimov, „Fundația”. Am citit toate cărțile lui Edgar Rice Burroughs și Robert Heinlein. (The Moon Is a Harsh Mistress (Luna este o amantă dură) era una dintre favoritele mele.) Era ceva atât de palpitant pentru mine în legătură cu aceste povești care împingeau limitele posibilului.

Se știe că Bill Gates citește foarte mult și probabil foarte rapid, deci nu toti s-ar putea să găsim timpul necesar pentru le termina pe toate. Ar fi păcat însă să nici nu încercăm.

1 – O mie de creiere: O nouă teorie a inteligenței (A Thousand Brains: A New Theory of Intelligence)
Jeff Hawkins

Puține subiecte au captivat imaginația scriitorilor de science-fiction ca inteligența artificială. Dacă sunteți interesat să aflați mai multe despre ceea ce ar putea fi necesar pentru a crea o adevărată inteligență artificială, această carte oferă o teorie fascinantă. Hawkins este cunoscut mai ales ca fiind co-inventatorul PalmPilot, dar a petrecut zeci de ani gândindu-se la legăturile dintre neuroștiință și învățarea mașinilor, și nu există o introducere mai bună în gândirea sa decât această carte.

2 – The Code Breaker: Jennifer Doudna, Gene Editing, and the Future of the Human Race
Walter Isaacson

Sistemul de editare genetică CRISPR este una dintre cele mai tari și poate cea mai importantă descoperire științifică a ultimului deceniu. Sunt familiarizat cu el datorită activității mele la fundație – finanțăm o serie de proiecte care folosesc această tehnologie -, dar am învățat totuși multe din această carte cuprinzătoare și accesibilă despre descoperirea sa de către biochimista Jennifer Doudna, laureată a Premiului Nobel, și colegii săi. Isaacson face o treabă bună în a evidenția cele mai importante întrebări etice din jurul editării genelor.

3 – Klara și Soarele (Klara and the Sun)
Kazuo Ishiguro

Îmi place o poveste bună despre roboți, iar romanul lui Ishiguro despre un „prieten artificial” al unei tinere bolnave nu face excepție. Deși are loc într-un viitor distopic, roboții nu sunt o forță a răului. În schimb, ei servesc drept companioni care să le țină companie oamenilor. Această carte m-a făcut să mă gândesc la cum ar putea arăta viața cu roboți super-inteligenți – și dacă vom trata aceste tipuri de mașini ca pe niște piese de tehnologie sau ca pe ceva mai mult.

4 – Hamnet
Maggie O’Farrell

Dacă sunteți un fan Shakespeare, vă va plăcea acest roman emoționant despre modul în care viața sa personală ar fi putut influența scrierea uneia dintre cele mai faimoase piese ale sale. O’Farrell și-a construit povestea pe două fapte pe care le știm ca fiind adevărate despre „Bardul”: fiul său Hamnet a murit la vârsta de 11 ani, iar câțiva ani mai târziu, Shakespeare a scris o tragedie numită Hamlet. Mi-a plăcut în mod deosebit să citesc despre soția sa, Anne, care este imaginată aici ca o figură aproape supranaturală.

5 – Proiectul Hail Mary (Project Hail Mary)
Andy Weir

Ca majoritatea oamenilor, am făcut cunoștință cu scrierile lui Weir prin intermediul romanului The Martian. Cel mai recent roman al său este o poveste nebună despre un profesor de științe de liceu care se trezește într-un alt sistem stelar fără să-și amintească cum a ajuns acolo. Restul poveștii este despre cum folosește știința și ingineria pentru a salva ziua. Este o lectură amuzantă, iar eu am terminat totul într-un singur weekend.

Alte Recomandări:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Readings.ro