Cărțile despre singuratici, inadaptați simpatici și neajutorați au fost populare în ultimii ani, mai multe cărți extrem de populare prezentând personaje care s-ar putea încadra în aceste categorii.
Cred că există câteva motive pentru această tendință.
Uneori și noi ne simțim ca niște inadaptați sau singuratici, iar citirea cărților despre singurătate ne poate ajuta să ne înțelegem propriile sentimente și ne poate da speranță.
Suntem conștienți – uneori în mod dureros, alteori nu – de ciudățeniile care ne fac diferiți de cei din jurul nostru.
Momentele de alteritate se profilează și este liniștitor să citim cărți despre singuratici sau inadaptați care sunt iubiți, adorabili și care au ciudățenii definitorii.
De asemenea, cititorii ar putea căuta aceste cărți pentru a înțelege și a empatiza cu oameni care trăiesc și simt diferit fașă de noi.
Câteodată poate ne-ar plăcea să ne împrietenim cu neadaptatul din apropiere sau poate am vrea să-l ajutam să treacă printr-o situație dificilă.
Unii sunt singuratici prin alegere, în timp ce alții nu-și doresc nimic mai mult decât să se conecteze cu oamenii.
Poate cunoaștem oameni ca cei din povești și ne dorim să le vedem succesul și fericirea.
Unul dintre lucrurile minunate la aceste povești este că ele includ adesea personaje de sprijin care nu renunță la cei neadaptați sau singuratici.
Iar cele mai bune dintre ele au inadaptați care continuă să fie exact oamenii care sunt și prosperă.
Poate că lucrul care ne place cel mai mult la aceste cărți este să susținem pe cei care nu sunt învingători. Uneori e reconfortant să ții cu un personaj diferit dar minunat!
Fie că sunt scrise pentru adulți sau tineri adulți, toate cărțile de mai jos prezintă personaje care sunt „inadaptați”, „singuratici” sau „outsideri” în diferite moduri.
Dacă sunteți în căutarea unui personaj pe care să îl susțineți, încercați câteva dintre aceste cărți.
1 – Proiectul Rosie (THE ROSIE PROJECT)
Graeme Simsion
Această carte drăguță îl urmărește pe Don Tillman, un profesor de genetică australian care decide să se lanseze în ceea ce el numește ”Proiectul soția” pentru a-și găsi partenera perfectă. Don suferă probabil de sindromul Asperger și se gândește că cea mai bună șansă de a găsi pe cineva este să folosească o abordare științifică.
Pe parcurs, o întâlnește pe Rosie, o femeie pe care o elimină rapid din ”Proiectul soția”, dar care îl intrigă prin căutarea tatălui său biologic. El se aruncă rapid în Proiectul Tatălui, în prima din multele explozii de spontaneitate și entuziasm pe care Rosie le aduce în viața lui bine ordonată.
2 – Viața de poveste a lui A.J. Fikry (THE STORIED LIFE OF A.J. FIKRY)
Gabrielle Zevin
Această carte are asemănări cu foarte popularul roman ”Un bărbat pe nume Ove”. Poate părea un stereotip, dar este unul plăcut: un trist cârcotaș (în acest caz, A.J., un proprietar de librărie) își găsește fericirea atunci când în viața lui intră oameni improbabili. El continuă să fie cârcotaș, dar dă dovadă de dragoste și bunătate în moduri ciudate și amuzante. Ceea ce face ca Viața de poveste a lui A.J. Fikry să fie și mai plăcută de către cititori este cadrul librăriei și modul în care cărțile și poveștile se împletesc în viețile personajelor: ca obiecte de confort, subiecte de discuție, puncte de atingere a relațiilor și contemplații asupra vieții.
3 – El Surdo
Cece Bell
Acest roman grafic este o carte de memorii despre experiența proprie a autoarei în parcurgerea școlii primare ca copil surd care folosește aparate auditive. Cece își dorește mai mult decât orice să găsească un prieten adevărat, dar simte că aparatele auditive și surzenia ei creează o barieră între ea și ceilalți copii. Aceștia fie o tratează prea diferit, fie uită să vorbească pentru ca ea să poată citi pe buze și să înțeleagă. Cece își dă seama în curând că poate fi diferită, dar acesta poate fi un lucru bun care chiar îi dă superputeri. Aceasta este o carte excelentă pe care să le-o citiți copiilor și pentru a discuta despre sentimentele oamenilor care sunt diferiți și despre modul în care își pot vedea propriile diferențe în mod pozitiv.
4 – Din capul meu (OUT OF MY MIND)
Sharon M. Draper
Melody este o fetiță de unsprezece ani care nu a mers niciodată, nu s-a hrănit singură și nu s-a îmbrăcat singură. De asemenea, nu a rostit niciodată un cuvânt, deși capul ei este plin de ele. Melody are paralizie cerebrală, iar multe dintre cele mai elementare aspecte ale vieții ei reprezintă o provocare. Dar ceea ce își dorește cel mai mult este capacitatea de a comunica și de a arăta lumii că persoana din interior este inteligentă și simte.
Lumea ei se schimbă atunci când află de o mașină care o poate ajuta să comunice, în același mod în care l-am văzut cu toții pe Stephen Hawking vorbind. Când începe să își arate inteligența la școală și într-o competiție de trivia cu miză mare, îi vor permite colegii ei de clasă să devină un membru cu drepturi depline al echipei? Această carte nu a fost perfectă, dar a fost inspirată, pătrunzătoare și emoționantă. O recomand în special pentru orice copil care ar putea avea colegi de clasă cu paralizie cerebrală sau alte dizabilități.
5 – BUTTER
Erin Jade Lange
„Butter” este un adolescent și este obez. Este mult mai mult decât atât, dar asta văd colegii lui de clasă și așa îl cunosc. Într-un act de disperare, Butter face un angajament înfiorător de a se mânca până la moarte – live online. Popularitatea bruscă care rezultă este atât neașteptată, cât și tulburătoare, pe măsură ce noii săi „prieteni” online îl împing să își țină promisiunea. Pe măsură ce data se apropie și presiunea crește, Butter trebuie să își dea seama ce își dorește cu adevărat și ce înseamnă o prietenie adevărată. Deși Butter poate fi uneori frustrant și nu face întotdeauna ceea ce trebuie, el apare ca un personaj empatic, care este în mod incontestabil uman și care este prins în capcană de propriile slăbiciuni, de deciziile sale și de bullies care îl văd doar ca pe un divertisment.
6 – Lily and The Octpus
Steven Rowley
Nu pot rezista niciodată unei cărți despre un câine, iar aceasta promitea să fie excentrică, dulce și sfâșietoare. A fost toate aceste lucruri, dar în timp ce citeam nu mă puteam decide dacă era cartea potrivită pentru mine, mai ales din cauza elementelor de realism magic prezente pe tot parcursul acțiunii. Devotamentul lui Ted față de câinele său iubit este înduioșător, iar iubitorii de animale de companie vor simți mai ales teama și singurătatea lui în perspectiva pierderii lui Lily din cauza „caracatiței” care îi invadează creierul. În cele din urmă, cartea atinge subiecte ca dragostea, singurătatea, durerea și frumoasa companie și amintirile pe care le construim cu animalele noastre de companie în timpul scurtei lor vieți.
7 – Eleanor & Park
Rainbow Rowell
Eleanor și Park sunt niște inadaptați de 16 ani, singuri și în lumea lor, până când se cunosc. Ei se întâlnesc unul cu altul în autobuz. În curând împart locurile, apoi muzica, glume și referințe literare. Acesta este un romanul de dragoste pentru adolescenți care va fi apreciat atât de adolescenți, cât și de adulți, atât pentru că privește cu ochii larg deschiși rezultatul romanțelor pentru adolescenți, cât și pentru că este dispus să recunoască importanța lor în viața noastră. Aceștia sunt outsideri pe care vrei să îi vezi cum se unesc, pentru modul în care se pun în valoare și se susțin reciproc. Sunt stângaci, simpatici și autentici, iar tu îi vei susține pe amândoi de la început până la sfârșit.
8 – Will Grayson, Will Grayson
David Levithan, John Green
Will Grayson și Will Grayson sunt doi adolescenți care locuiesc unul lângă celălalt, dar similitudinile se termină la numele pe care le poartă amândoi. Viețile lor se suprapun – și continuă să se suprapună, datorită fabulosului și extravagantului Tiny Cooper, cel mai bun prieten al lui Will și interesul amoros al celuilalt. Tiny este cea care strălucește cu adevărat aici, iar aceasta este o carte pentru adolescenți care este mai puțin despre găsirea iubirii, cât despre găsirea iubirii în prietenii tăi, în tine însuți și în persoana pe care alegi să fii.
9 – The Borrower
Rebecca Makkai
Ian, în vârstă de zece ani, este un șoarece de bibliotecă pe care tânăra bibliotecară Lucy Hull îl ajută să ascundă cărțile de mama lui autoritară. De asemenea, s-ar putea să fie homosexual, spre groaza părinților săi, care l-au trimis la cursuri anti-gay cu pastorul Bob. Când acesta apare după orele de program la bibliotecă cu un plan de fugă, Lucy se trezește brusc răpitoare involuntară, conducându-l pe Ian în cealaltă jumătate a țării cu un plan pe jumătate alcătuit pentru a-l salva. Întrebările morale și zonele gri abundă și nu sunt întotdeauna rezolvate în mod satisfăcător, ceea ce ar putea să-i frustreze pe unii cititori, dar ideea aici este mai puțin despre moralizare (de ambele părți) decât despre a avea curajul de a te salva. Deși multe părți ale cărții sunt neverosimile, referințele livrești și credința în puterea cărților îi vor încânta pe cititorii pasionați.
10 – Un bărbat pe nume Ove (A Man Called Ove)
Fredrik Backman
Ove este un cârcotaș singuratic, care este fixat în felul său de a fi și critică fără rezerve pe oricine îi iese în cale. „Iadul sunt ceilalți oameni” ar putea foarte bine să fie mantra lui Ove. Dar în spatele exteriorului său dur se ascunde o poveste dulce și tristă și un om cu inima moale, devotat moralei sale, care este pe cale să își vadă lumea zguduită de mai mulți oameni (și o pisică) care refuză să fie ținuți la distanță de câteva cuvinte irascibile. Ove este pe rând amuzant, trist și înduioșător. Este încântător să vezi cum noii săi prieteni insistenți îi sparg cochilia dură pentru a descoperi omul bun care se ascunde înăuntru.
Un răspuns
Buna! Cartea de la nr.2 si anume viata de poveste a lui a.j flikry mi se pare foarte interesanta! Stie cineva de unde o pot cumpara? Dar nu second-hand.