17 cărți puternice care îți vor schimba viața

17 cărți puternice care îți vor schimba viața

Cărțile care îți schimbă viața sunt rare, dar ele sunt cele care îți pot schimba modul în care simți, gândești și chiar modul de viață. Ficțiunea și non-ficțiunea deopotrivă au puterea de a ne modela și de a ne schimba viața. Am adunat în acest articol câteva titluri cu potențial de schimbare.

Dacă sunteți un cititor avid, cel mai probabil aveți cărți care v-au influențat într-un mod sau altul viața. Acestea sunt cărțile la care nu te poți opri să nu te gândești, chiar și după ani de zile. Poveștile rămân cu tine, personajele devin o parte din tine, iar cărțile continuă să-ți ofere lucruri noi de fiecare dată când le recitești.

În unele cazuri, aceste cărți pur și simplu te transformă într-un cititor (ceea ce îți schimbă viața în sine), dar în altele, îți schimbă perspectiva și îți aduc o nouă înțelegere a unei anumite fațete a lumii.

Aceste noi înțelegeri pot pur și simplu să provoace empatie. Ele pot determina acțiuni sau schimbări. S-ar putea să votați diferit. S-ar putea să călătoriți diferit sau să vă educați copiii în mod diferit. S-ar putea să vă schimbați locul de muncă, sau cum și unde vă cheltuiți banii.

Cărțile care schimbă vieți nu sunt doar personale; ele au potențialul de a schimba lumea, pentru că ajung la mulți cititori care sunt și ei atinși de ele.

În timp ce multe liste de cărți care schimbă vieți sunt pline de cărți de auto-ajutorare non-ficționale, de inspirație sau chiar de sfaturi financiare, foarte puține dintre aceste cărți fac parte din lista mea.

Cărțile care mi-au schimbat viața tind să fie centrate pe povești: povești mari, sfâșietoare, memorabile, care au rămas cu mine pentru totdeauna.

Acestea sunt cărțile la care mă întorc din nou și din nou – în gândurile mele, în timp ce îmi analizez valorile, în modul în care trăiesc și, bineînțeles, în lecturile mele obișnuite. De fiecare dată când le iau în mână, rămân cu ceva nou.

Aceasta este lista mea, dar mi-ar plăcea să aud și despre cărțile care ti-au schimbat ție viața.

CĂRȚI CARE ȚI-AU SCHIMBAT VIAȚA ȘI CARE VOR RĂMÂNE CU TINE PENTRU TOTDEAUNA

1 – O viață măruntă (A Liittle Life)
Hanya Yanagihara

Sunt atât de multe lucruri în această carte: mecanismele literare unice, scriitura imersivă, prieteniile dintre patru bărbați, abia ieșiți de la facultate și care trăiesc în New York; și, nu în ultimul rând, trauma de nedescris a lui Jude.

Dintre toate cărțile despre care am discutat pe acest site, eu și alți cititori am avut cele mai puternice reacții la aceasta. Din cauza subiectului dificil, nu este una pentru toată lumea, dar scufundările profunde în traume, suferință și empatie sunt schimbătoare de viață.

Atât de mulți cititori sunt de acord că aceasta este o carte care rămâne cu tine pentru totdeauna.

2 – Povestea slujitoarei (The Handmaid’s Tale)
Margaret Atwood

Dacă nu ați citit încă ”Povestea slujitoarei” (sau nu ați urmărit fenomenalul serial pe HBO), acum este momentul. Această carte a fost prima mea introducere în ficțiunea distopică și a fost cu adevărat revelatoare. Citiți-o pentru povestea captivantă, dar și pentru perspectivele privind drepturile femeilor, opresiunea și abuzurile de putere ale guvernului. Este ficțiune, dar Atwood a bazat fiecare act de opresiune pe evenimente reale care s-au întâmplat undeva în lume.

3 – De neînvins (Unbroken)
Laura Hillenbrand

Această poveste a încercărilor lui Louis Zamperini din timpul celui de-al Doilea Război Mondial este atât de chinuitoare, încât va trebui să-ți amintești că nu este ficțiune – pentru că nu vei crede că o singură persoană a putut supraviețui la tot ceea ce a trăit: un accident de avion, luni de zile pe mare pe o plută, întâlniri cu rechini… și acesta este doar începutul.

Cu toții ne-am confruntat cu evenimentele mondiale din ultima vreme, iar aceste lupte sunt reale și valabile. Dar, uneori, puțină perspectivă asupra suferinței și a ceea ce poate fi îndurat cu adevărat poate fi de ajutor și pentru a trece mai ușor peste încercările zilelor noastre.

4 – Acesta e numele meu (Know My Name)
Chanel Miller

Chanel Miller a fost victima nenominalizată în cazul de agresiune sexuală de la Stanford împotriva lui Brock Turner. În acest volum de memorii, ea detaliază agresiunea și urmările acesteia, când sistemul de justiție a acordat mai multă atenție efectelor asupra lui Turner decât asupra ei. Scrisul lui Miller este dureros de crud. Ea pune în cuvinte modul în care agresiunea și încălcările în curs de desfășurare au afectat-o în moduri care se simt atât intime, cât și universale pentru atât de multe femei.

Un adevărat testament al curajului și al capacității de a transforma durerea în frumusețe.

5 – The Overstory
Richard Powers

The Overstory începe cu o serie de povestiri despre oameni și copaci. În cele din urmă, aceste personaje disparate se reunesc într-o narațiune mai mare decât viața, care devine un îndemn la activism, o meditație asupra locului nostru în lume și o perspectivă impresionantă asupra vieții și rezistenței complexe și impresionante a copacilor.

Vă veți minuna atât de isprava literară, cât și de minunea copacilor și a lumii naturale.

6 – Ura cu care lovești (The Hate U Give)
Angie Thomas

Dacă numeroasele imagini și povești de la știri cu oameni de culoare uciși de polițiști nu au determinat o examinare reală a valorilor, a convingerilor și a modului de a fi antirasist, faptul de a sta în mașină cu Starr în timp ce prietenul ei este împușcat ar putea să o facă. În timp ce Starr suferă, veți simți durerea nedreptății, strălucirea reflectoarelor naționale și intimidarea poliției și a bandelor locale. Puternicul roman YA al lui Angie Thomas este o lectură obligatorie pentru toată lumea – adulți și adolescenți deopotrivă.

7 – Învățare (Educated)
Tara Westover

Tara Westover a crescut în zona rurală din Idaho, într-o familie condusă de paranoia de supraviețuire, extremism religios, abuzuri și, cel mai probabil, boli mintale. Această carte de memorii detaliază drumul ei către conștientizare, un sentiment de sine care nu era permis în viața ei din vârful muntelui și educația ei finală la BYU, Cambridge și Harvard.

O explorare incredibilă a limitelor, a examinării de sine și a acceptării la care nu te vei putea opri să te gândești.

8 – The Gratitude Diaries
Janice Kaplan

Experimentul de un an al lui Kaplan de a fi recunoscătoare în diferite domenii ale vieții sale vă va face să vă gândiți la modalități a fi cât mai recunoscători în propria viață. Pe măsură ce explorează recunoștința, ea apelează la experți care împărtășesc modul în care recunoștința ne recableză creierul, ne îmbunătățește sănătatea și chiar ne conduce la un succes și un „noroc” mai mare.

Poate că nu e tocmai ușor să fii recunoscător atunci când pare că lumea se destramă, dar ne poate ajuta să trecem peste momentele care par fără speranță.

9 – Supraviețuitorii (We Were the Lucky Ones)
Georgia Hunter

„Supraviețuitorii” este povestea incredibilă a membrilor unei familii evreiești din Polonia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial – părinții, cinci copii mari și soțiile lor, precum și copiii lor mici -, fiecare luptând pentru supraviețuire în timp ce lumea se prăbușește în jurul lor, smulgându-i uneori din sânul familiei.

Poveștile lor de supraviețuire vă vor rămâne în minte pentru totdeauna și vă vor face să vă gândiți la puterea familiei, la oroarea celui de-al Doilea Război Mondial și la importanța recunoștinței. O carte de ficțiune istorică ce trebuie neapărat citită.

10 – Drumul spre casa (Homegoing)
Yaa Gyasi

„Drumul spre casă” este educația ficțională supremă despre rasismul sistemic și trauma generațională pe care o creează. În Ghana, în urmă cu 300 de ani, se nasc două surori vitrege. Una dintre ele este vândută ca sclavă, în timp ce cealaltă se căsătorește cu un negustor de sclavi. Fiecare capitol urmărește un nou descendent al femeilor, ilustrând modul în care evenimentele și nedreptățile din trecut reverberează în viețile și luptele generațiilor viitoare.

Citiți-o ca parte a educației antirasiste și pentru că este o carte incredibilă pe care nu veți dori să o lăsați din mână.

11 – Just Mercy
Bryan Stevenson

”Just Mercy” este cartea de memorii a lui Bryan Stevenson despre primii săi ani ca tânăr avocat, când a fondat Equal Justice Initiative, care îi apără pe deținuții condamnați la moarte, pe cei săraci și pe alte persoane prinse în capcana unui sistem de justiție penală nedrept, inclusiv copii. Stevenson povestește numeroase cazuri în care este blocat de un sistem îndreptat împotriva clienților săi, blocat de birocrație și plin de corupție.

Veți avea noi perspective asupra sărăciei, rasismului și justiției penale din Statele Unite.

12 – Drumul (The Road)
Cormac McCarthy

„Drumul” este o distopie clasică ce prezintă cel mai negru viitor. În el, un bărbat și fiul său merg pe jos prin peisajul sumbru spre coastă – fără a fi siguri că vor găsi ceva mai bun decât ceea ce au lăsat. Este o lectură dură, dar care va determina orice cititor să se gândească la căile care ne-ar putea duce către un astfel de viitor – și la ceea ce va urma când vom ajunge acolo.

Imaginile din această carte vor rămâne cu tine pentru totdeauna, iar frumusețea crudă și speranța ciudată aduc o pregnanță deosebită întunericului.

13 – Merle’s Door
Ted Kerasote

Cine nu a primit alinare de la câinii de pe internet? Merle este un alt câine plin de înțelepciune și care își trăiește viața în termenii lui. Viața independentă a lui Merle în munții din Wyoming vă va fermeca – iar iubitorii de câini se vor întreba ce ar face propriile animale de companie cu asemenea libertăți. Pe lângă lecțiile de viață ale lui Merle, pur și simplu vă va plăcea să citiți despre el.

14 – The Book of Longings
Sue Monk Kidd

Îmi plac interpretările ficționale ale poveștilor biblice, deoarece permit femeilor să iasă în prim-plan – lucru care nu s-a întâmplat aproape niciodată în educația bisericească. Această imaginare a vieții soției lui Iisus te va face să te gândești la posibila viață domestică a lui Iisus bărbatul – precum și la tipul de femeie cu care s-ar fi căsătorit. Nu există nicio dovadă că Iisus s-a căsătorit vreodată, dar nici că nu a făcut-o, iar cazul lui Kidd este convingător.

Încercați, de asemenea, ”The Red Tent” – un alt roman biblic centrat pe femei. Ambele te vor face să observi poveștile care NU sunt spuse în Biblie.

15 – Marii încrezători (The Great Belivers)
Rebecca Makkai

Această carte fantastică se concentrează pe un grup de prieteni din Chicago și pe devastatoarea criză SIDA din anii 1980. În mijlocul unei pandemii în care „suntem cu toții implicați”, această carte vorbește despre o pandemie modernă în care victimele au fost evitate, rușinate și lăsate să moară. Acest roman despre puterea prieteniei a fost cartea mea preferată din 2018.

16 – Să nu mă părăsești (Never Let Me Go)
Kazuo Ishiguro

Dacă nu ai citit „Să nu mă părăsești”, cel mai bine este să nu citești despre ea. Tot ce trebuie să știi este doar că această carte despre un grup de prieteni de la un internat care se reîntâlnesc mai târziu în viață te va face să pui la îndoială ceea ce credeai că știi, ceea ce va urma și etica multor decizii ale societății noastre.

17 – Splendida cetate a celor o mie de sori (A Thousand Splendid Suns)
Khaled Hosseini

„Vânătorii de zmee” al lui Hosseini este magistral, dar cel de-al doilea roman al său m-a afectat și mai mult. Aceasta este povestea a două femei, Mariam și Layla, aduse împreună în Kabul, Afganistan, în vieți pline de pericole: acasă, din cauza războiului de afară și a opresiunilor zilnice ale vieții de femeie. Deschizătoare de ochi, sfâșietoare și inconfortabilă, această carte vă va da, de asemenea, speranță în puterea și importanța rezistenței, prieteniei și educației femeilor.

Alte Recomandări:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Readings.ro