Romanele distopice îi intrigă pe cititori cu lumile lor imaginate. Dacă vă plac cărțile distopice înfiorătoare care par puțin prea plauzibile pentru a fi confortabile, nu ratați cărțile din această listă.
În unele zile, este suficient să dai drumul la știri sau să deschizi un browser de internet pentru a-ți face pielea de găină. Politică, schimbări climatice, Kardashians peste tot… trăim într-o distopie?
Mulți oameni ar avea motive întemeiate pentru a spune că da – sau cel puțin că anumite grupuri de oameni o fac și o fac de mult timp.
Unele dintre cele mai bune cărți distopice, la urma urmei, sunt bazate pe evenimente care s-au întâmplat cu adevărat oamenilor din întreaga lume.
Margaret Atwood este cunoscută pentru faptul că opresiunea descrisă în The Handmaid’s Tale se bazează pe evenimente reale care au avut loc de-a lungul istoriei:
Altele virează în teritoriul imposibilului sau al magiei, dar chiar și acestea reușesc să ne facă, ca cititori, să privim cu un ochi critic asupra noastră.
Indiferent cât de neverosimile sau extreme sunt circumstanțele, cei mai buni autori de ficțiune distopică și speculativă pot face ca aproape orice situație să pară plauzibilă – și să ne lase un pic speriați de viitor.
Dar atunci când ai ajuns la epuizarea Kardashian, o distopie înfiorătoare și imaginată pare uneori un loc mult mai bun în care să fii (sau cel puțin mai interesant, din moment ce nu îl trăiești de fapt).
Fie că sunteți în căutarea unei sperieturi sau a unui motiv pentru a vă îndrepta spre activism, aceste cărți distopice vă vor face inima să bată cu siguranță.
Margaret Atwood este cunoscută pentru faptul că opresiunea descrisă în The Handmaid’s Tale se bazează pe evenimente reale care au avut loc de-a lungul istoriei:
„Există un precedent în viața reală pentru tot ceea ce este scris în carte”, spune ea. „Am decis să nu pun nimic în carte pe care cineva, undeva, să nu-l fi făcut deja. Dar scrii aceste cărți pentru ca ele să nu devină realitate”.
Povestea slujitoarei de Margaret Atwood
Margaret Atwood
Altele virează în teritoriul imposibilului sau al magiei, dar chiar și acestea reușesc să ne facă, ca cititori, să privim cu un ochi critic asupra noastră.
11 distopii pe care să le citești după ”Povestea Slujitoarei”
Povestea slujitoarei (The Handmaid’s Tale) este, desigur, unul dintre cele mai în vogă romane distopice, devenit din nou popular datorită popularului serial de pe HBO.
Citiți-o neapărat, precum și continuarea ei nu la fel de puternică, dar încă captivantă, Testamentele (The Testaments). După ce le citiți, încercați una dintre acestea:
1 – Puterea (The Power)
Naomi Alderman
Atunci când femeile și fetele din întreaga lume se trezesc brusc că sunt capabile să producă electricitate, ele preiau rapid puterea și autoritatea bărbaților. Ceea ce pare inițial o inversare feministă a rolurilor – intrigantă în sine – devine mai mult prin comentariul său despre influența corupătoare a puterii și despre modul în care dominația fizică afectează comportamentele.
2 – The Lightest Object in the Universe
Kimi Eisele
După prăbușirea economiei mondiale și a rețelei electrice, Carson este hotărât să ajungă de pe coasta de Est pe cea de Vest, unde se află Beatrix. Beatrix, între timp, se alătură cartierului ei pentru a pune la comun resursele și a-și reconstrui viețile. Asupra tuturor planează vocea insistentă a lui Jonathan Blue, care promite salvarea. Dar este prea frumos pentru a fi adevărat? Cu tot cu partea ei întunecată, aceasta este o distopie mai plină de speranță decât multe altele.
3 – The Age of Miracles
Karen Thompson Walker
O poveste despre maturizare care are ca fundal o schimbare în rotația Pământului, care aduce schimbări stranii la nivel global. Karen Thompson Walker reușește să scrie o ficțiune speculativă care pare un pic visătoare și capricioasă, iar juxtapunerea ei între bulversarea adolescenței și apocalipsa globală este magistrală.
4 – Să nu mă părăsești
Kazuo Ishiguro
Dacă nu ați auzit încă de această carte, cel mai bine este să nu citiți despre ea. Ceea ce începe ca o poveste despre un grup de prieteni dintr-un internat care se reîntâlnesc mai târziu în viață se dezvăluie încet-încet a fi mult mai mult decât atât. Elevilor li s-a spus dintotdeauna că sunt speciali, iar acum, la vârsta adultă, trebuie să se confrunte cu ceea ce înseamnă acest lucru. Sumbru, dar care îndeamnă la reflecție.
5 – The Road
Cormac McCarthy
Dacă cartea anterioară este sumbră, aceasta este de-a dreptul sinistră – dar nu degeaba este un clasic modern. Într-un viitor imaginat, în care nu a mai rămas aproape nimic în afară de violență disperată, un bărbat și fiul său traversează un peisaj devastat. Destinația lor este incertă, dar atâta timp cât continuă să meargă și rămân împreună, ei se agață de fărâme de speranță. Dureroasă, dificilă și ciudat de frumoasă, am citit-o de mai multe ori.
6 – Station Eleven
Emily St. John Mandel
La douăzeci de ani după ce o pandemie a exterminat cea mai mare parte a populației, o trupă de artiști aduce artă și speranță supraviețuitorilor rămași. O întâlnire cu un profet violent le amenință existența. Alternând între trecut și prezent, legăturile dintre personaje aparent disparate sunt dezvăluite încet-încet.
7 – Ready Player One
Ernest Cline
În 2045, lumea reală este atât de întunecată încât majoritatea oamenilor evadează în cea virtuală. Wade Watts este un maestru al puzzle-urilor ascunse în această lume, iar acum încearcă să rezolve unul pentru a câștiga premiul suprem. Din nefericire, la fel fac și alții care ar putea ucide pentru răspuns. Chiar dacă nu sunteți pasionați de jocuri video sau de cultura pop a anilor ’80, această călătorie sălbatică printr-o lume virtuală vă va ține cu sufletul la gură.
8 – Constelația câinelui (The Dog Stars)
Peter Heller
După ce o pandemie de gripă ucide cea mai mare parte a populației, Hig supraviețuiește într-un mic aeroport abandonat din Colorado, având ca unici companioni pe câinele său și un vecin instabil. Când o informație vine prin intermediul unei transmisii cum că ar putea exista o viață mai bună în afară, el riscă totul pentru a încerca să o găsească. Peter Heller este un autor pe care trebuie să-l citiți dacă vă plac poveștile minunate susținute de descrieri epice ale naturii.
9 – Jocurile foamei (The Hunger Games)
Suzanne Collins
Nu putea să lipsească din listă, chiar dacă aproape sigur ai citit această carte despre un viitor în care copiii sunt obligați să lupte până la moarte. Ceea ce îi aduce un loc pe această listă este prologul care urmează să apară și care va fi cu siguranță unul dintre cele mai mari romane din 2020. ”Balada păsărilor cântătoare și a șerpilor”- care va apărea în luna mai – ne va duce cu 64 de ani în trecut, în zorii secerișului celei de-a zecea ediții a Jocurilor Foamei. Dacă nu ați citit încă trilogia, citiți-o acum (sau recitiți-o) înainte de apariția noii cărți.
10 – Followers
Megan Angelo
Orla și Floss nu se vor opri de la nimic pentru faima online. Dar prețul supra-sharing-ului este mare – și nu doar pentru ele. Treizeci și cinci de ani în viitor, Marlow trăiește în fața camerelor de filmat ca una dintre vedetele alese de guvern menite să readucă oamenii online după un dezastru. În timp ce încearcă să fugă, evenimentele din deceniile anterioare le readuc pe cele trei femei laolaltă. Această carte vă va face să vă regândiți atât la obiceiurile de sharing, cât și la obiceiurile de utilizare a ecranelor – și unde ne duc aceste obiceiuri ca societate.
11 – Anul de grație (The Grace Year)
Kim Liggett
În al 16-lea an, fetele din ținutul County sunt trimise departe pentru anul de grație. Singurele lor sarcini în acest an sunt să scape de magia lor distructivă și să rămână în viață. Elementele, braconierii care le vor chiar pielea și violența traiului între un grup de fete le-ar putea ruina pe toate. Cu elemente din The Hunger Games, aceasta este o abordare originală și captivantă a distopiei feministe. Liggett demontează poveștile pe care ni le spunem despre noi însenele și modul în care aceste povești ne întorc unele împotriva altora.