25 cele mai bune cărți de ficțiune istorică care te duc înapoi în timp

carti fictiune istorica

Citirea celor mai bune cărți poate fi ca o călătorie în timp, indiferent de momentul în care este plasată povestea. Majoritatea șoarecilor de bibliotecă au experimentat dezorientarea unică de a se așeza să citească și de a ieși din reveria indusă de carte abia câteva ore mai târziu, după ce au lăsat lumea să treacă în timp ce explorau lumi complet noi în acele pagini.

Ficțiunea istorică poate agrava acest efect, mai ales atunci când se bazează pe evenimente reale. Poate că pasionații de istorie cunosc deja bucuria de a învăța despre trecut prin intermediul unei relatări ficționale, dar chiar și cei care au adormit în timpul acelei ore din liceu ar putea dori să mai încerce o dată acest gen.

Cea mai bună ficțiune istorică nu se citește deloc ca un manual, ci ca o relatare captivantă a unui moment din timp prin ochii unei alte persoane. Și, mai ales în cazul cărților despre femei, BIPOC și alte voci marginalizate sau subreprezentate, lectura ficțiunii istorice îți poate lărgi mintea cu perspective noi asupra unor evenimente istorice sau chiar relatări ale unor evenimente întregi care nu sunt predate în clasă.

Există, de asemenea, o lectură excelentă pentru fiecare perioadă de timp, de la cea mai veche fardare a istoriei umane până la trecutul foarte recent. Încercați aceste lecturi minunate și apoi mergeți la Clubul de carte GH pentru mai multe lecturi literare de excepție.

1 – The Poisonwood Bible
Barbara Kingsolver

Evangelical Baptist Nathan Price moves his wife, four daughters and all the contents of their household to the Congo in 1959, during a calamitous fight for independence from Belgium. The historic turmoil sets the backdrop for a powerful story of a family struggling to survive across three decades in a tale that feels both epic and familiar.

2 – The Underground Railroad
Colson Whitehead

Winner of the Pulitzer Prize, National Book Award and all of our hearts, this gripping novel chronicles a young enslaved woman’s struggle toward freedom. In Colson’s telling, the underground railroad is no metaphor, but an actual railroad that Cora has to travel through space, time and the horrors of the antebellum South.

3 – The Book of Longings
Sue Monk Kidd

Ana, the daughter of a wealthy Galilee man and sister to a man named Judas, has always been ambitious and creative. So when she’s promised to an older widower, she can’t stand the thought. She meets a young Jesus and the two flee to his mother Mary’s house in Nazareth. What follows is a reverential tale of a woman who survives against the odds, introducing us to a different side of a very familiar cast of characters.

4 – In the Shadow of the Banyan
Vaddey Ratener

Povestea unei fete care ajunge la maturitate în timpul genocidului din Cambodgia, este o poveste despre speranță și perseverență în mijlocul unor pierderi uluitoare. În timp ce Khmerii Roșii brutalizează populația și lumea ei este bulversată, Raami, în vârstă de șapte ani, își găsește alinarea în poveștile populare pe care tatăl ei a învățat-o, chiar dacă lumea ei este învăluită de groază.

5 – Ispășire (Atonement)
Ian McEwan

Când Brionny, în vârstă de 13 ani, este martoră la un flirt între sora ei Cecilia și cel mai bun prieten din copilărie și Robbie, nu înțelege pe deplin ce a văzut. Și, ca urmare, ea pune în mișcare o crimă devastatoare care se răsfrânge asupra tuturor vieților lor. Plasată înainte, în timpul și după cel de-al Doilea Război Mondial, este o meditație despre familie, clasă, dragoste și gelozie, magistral atemporală.

6 – Fata cu cercel de perlă (Girl with a Pearl Earring)
Tracy Chevalier

Chiar dacă nu ați citit cartea, probabil cunoașteți tabloul lui Vermeer. Acest clasic îi poartă pe cititori în interiorul relației dintre pictorul olandez și fata anonimă care i-a fost muză, într-un portret emoționant al unei epoci trecute.

7 – Cât aur ascund aceste coline (How Much of These Hills Is Gold)
C Pam Zhang

Când tatăl lor moare pe neașteptate, frații Lucy și Sam rămân orfani în orașul lor minier riscant din epoca Gold Rush. Ei fură un cal, iau cadavrul și pornesc într-o călătorie pentru a găsi un loc sigur unde să-l odihnească – și propriile lor trecuturi -. Acest roman superb îmbină simbolismul chinezesc cu o sensibilitate exclusiv americană și cu forța atemporală a iubirii familiale.

8 – În numele trandafirului (The Name of the Rose)
Umberto Eco

O mănăstire extrem de secretă în anul 1327. Suspiciuni de erezie în rândul elitelor italiene. Șapte morți misterioase și un călugăr devenit detectiv urmărind indicii simbolice care devin din ce în ce mai sinistre cu cât află mai multe. Aceasta este în parte ficțiune istorică, în parte mister delicios și total captivantă.

9 – The Night Watchman
Louise Erdrich

Este 1953 și Thomas Wazhashk lucrează ca paznic de noapte la o fabrică de bijuterii din apropierea Rezervației Turtle Mountain. Patrice lucrează și ea acolo, economisind pentru a o urma pe sora ei, Vera, în afara rezervației, în marele oraș, dar primește mai mult decât s-a așteptat atunci când călătorește pentru a o găsi. În tot acest timp, există un proiect de lege care își croiește drum prin Congres și care amenință drepturile Chippewa asupra pământului lor, precum și însăși identitatea acestei distribuții memorabile de oameni.

10 – Things Fall Apart
Chinua Achebe

Povestită prin vocea unui războinic Igbo de la sfârșitul anilor 1800, această carte, prima dintr-o serie de trei, explorează rezistența comunității sale la colonialismul britanic și la prezența europeană pe continent în ansamblu. Cartea surprinde în mod viu viața într-un sat african precolonial, precum și aruncă o privire dură asupra tragediei a ceea ce se pierde sub imperialism.

11 – O lungă petală de mare (A Long Petal of the Sea)
Isabel Allende

În timp ce Spania se află în plin război civil, doi refugiați se îmbarcă spre Chile pe un vas închiriat de poetul Pablo Neruda pentru a începe o nouă viață în exil. O poveste despre speranță, despre găsirea iubirii în mijlocul unor circumstanțe oribile și despre promisiunea de a se întoarce acasă, aceasta este poetic de frumoasă.

12 – Simpatizantul (The Sympathizer)
Viet Thanh Nguyen

În parte roman de spionaj, în parte ficțiune istorică captivantă, acest roman câștigător al Premiului Pulitzer urmărește un bărbat care vine în Los Angeles după căderea Saigonului pentru a-și construi o nouă viață printre alți imigranți vietnamezi. Dar fostul căpitan de armată este în secret un agent dublu comunist.

13 – The Rose Code
Kate Quinn

Trei femei foarte diferite ajung să lucreze ca spărgătoare de coduri la Bletchley Park, descâlcind mesajele germane pentru a ajuta Marea Britanie să lupte împotriva naziștilor. Dar, pe măsură ce războiul avansează, legătura lor se destramă odată cu el. Ani mai târziu, prietenele devenite inamice se reunesc datorită unei scrisori criptate, unui trădător misterios și muncii palpitante și periculoase de a sparge un ultim cod.

14 – Vera
Carol Edgarian

Vera Johnson a crescut între două lumi: farmecul corupt al mamei sale, proprietara unui bordel, și mizeria și pericolul familiei plătite pentru a o crește pe Vera în locul ei. Dar după ce marele cutremur din 1906 nivelează San Francisco, Vera trebuie să adune niște aliați improbabili pentru a construi un nou tip de viață din dărâmături.

15 – Pachinko
Min Jin Lee

Această epopee de anvergură, care acoperă patru generații ale unei familii de imigranți coreeni, începe cu o adolescentă însărcinată, Sunja, care face alegerea dificilă de a-l respinge pe tatăl puternic, dar duplicitar, al fiului ei, în favoarea unui preot bolnăvicios, dar bun. Decizia ei se răsfrânge peste veacuri în această poveste uimitoare despre sacrificiu, loialitate și ambiție.

16 – Half Life
Jillian Cantor

Într-o perioadă în care mulți dintre noi sunt mai atenți la progresele științifice decât am fost vreodată înainte, această reimaginare a ceea ce s-ar fi putut întâmpla dacă pionierul de știință Marie Curie ar fi urmat o cale diferită este exact ceea ce medicul a ordonat. În linii temporale paralele, cartea explorează calea reală a lui Curie și o viață alternativă, precum și consecințele acesteia pentru lume.

17 – Un veac de singurătate (One Hundred Years of Solitude)
Gabriel Garcia Marquez

Câștigător al Premiului Nobel pentru Literatură, această lucrare expansivă urmărește ascensiunea și decăderea orașului fictiv Macondo. Plină de personaje vibrante, de tragediile și triumfurile vieții umane și de tot ceea ce vine cu ea, aceasta este o lectură obligatorie.

18 – Cele patru vânturi (The Four Winds)
Kristin Hannah

Cu o rezonanță stranie în timpul pandemiei COVID-19, această poveste plasată în timpul Marii Depresiuni este o mărturie a rezistenței femeilor. Elsa se căsătorește cu un bărbat pe care abia îl cunoaște pentru a scăpa de viitorul incert al unei burlaci. Dar când seceta devastează Marile Câmpii, ea trebuie să facă alegeri dificile nu doar în fața unei căsnicii zdruncinate, ci și a amenințării la adresa supraviețuirii familiei sale.

19 – Swimming Back to Trout River
Linda Rui Fent

În timpul anilor tumultuoși ai Revoluției Culturale din China, Junie, în vârstă de 10 ani, primește o scrisoare de la părinții ei din Statele Unite, care îi promit să vină să o recupereze înainte de a împlini 12 ani, dar Junie nu vrea să-și părăsească bunicii sau mediul rural chinezesc. Reticența ei ar putea deraia planul părinților ei, mai ales că secretele de familie îngropate de mult timp și luptele lor individuale i-au îndepărtat deja.

20 – Preaiubita (Beloved)
Toni Morrison

Sethe s-a născut sclavă și a evadat în Ohio, dar este încă bântuită de lucrurile hidoase care s-au întâmplat la ferma pe care a părăsit-o. Ca să nu mai vorbim de fantoma copilului care a murit acolo, al cărui mormânt este marcat cu un singur cuvânt: Beloved.

21 – The Orphan Collector: A Heroic Novel of Survival During the 1918 Influenza Pandemic
Ellen Marie Wiseman

Plasată în timpul răspândirii epidemiei de gripă din 1918, această carte se simte deosebit de rezonantă astăzi. Pia se aventurează într-un Philadelphia aflat în carantină pentru a căuta provizii pentru familia ei și se trezește la Azilul de orfani St. Vincent după ce se prăbușește pe stradă. Între timp, vecina Bernice o vede pe Pia plecând și ia o decizie care va avea repercusiuni îndelungate pentru toți.

22 – Drumul spre casă (Homegoing)
Yaa Gyasi

În anii 1800, două surori vitrege se nasc în două sate diferite din Ghana. Una dintre ele crește și se căsătorește cu un englez și duce o viață confortabilă, în timp ce cealaltă este vândută ca sclavă după un raid în satul ei. Această poveste urmărește descendența lor de-a lungul a opt generații, din Ghana până la plantațiile din Mississippi și până în Harlemul epocii de jazz.

23 – The Dovekeepers
Alice Hoffman

Cu aproape 2.000 de ani în urmă, 900 de evrei au ținut piept armatelor romane pe vechiul munte Masada, dar doar o mână de evrei au supraviețuit. Această poveste uluitoare urmărește patru femei care au ajuns acolo pe căi foarte diferite, toate păstrând atât porumbei, cât și secrete despre locul de unde au venit și unde speră să ajungă.

24 – Dumnezeul lucrurilor mărunte (The God of Small Things)
Arundhati Roy

După sosirea tinerei lor verișoare Sophia, lumea gemenelor Estha și Rahel, în vârstă de 7 ani, se schimbă pentru totdeauna. Plasată în contextul tulburărilor tot mai mari din India anilor 1960, aceasta este o poveste pătrunzătoare despre conflicte familiale, legături ilicite și drame politice.

25 – The Mountains Sing
Nguyen Phan Que Mai

Trần Diệu Lan fuge de la ferma familiei sale din Vietnam împreună cu cei șase copii ai săi în timp ce guvernul comunist se ridică în nord. Ani mai târziu, cea mai tânără nepoată a ei ajunge la maturitate în timp ce părinții și unchii ei pleacă pe Traseul Hồ Chí Minh pentru a lupta într-un conflict care a sfâșiat atât familia ei, cât și țara lor iubită. Cuprinzătoare, epică și minunat de lirică, această carte este pe cât de poetică, pe atât de emoționantă.

Alte Recomandări:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Readings.ro