10 cele mai captivante cărți din toate timpurile

10 cele mai captivante cărți din toate timpurile

Orice cititor are cel puțin o carte pe care cu greu o poate lăsa din mână. Dar acestea pot fi greu de găsit. Iată care sunt, conform Goodreads, 10 dintre cele mai captivante cărți din toate timpurile pe care le-am citit și pe care le-aș recomanda:

1 – Fata disparută (Gone Girl)
Gillian Flynn

„Căsătoria poate fi un adevărat ucigaș.

Într-o dimineață caldă de vară în North Carthage, Missouri, este a cincea aniversare de nuntă a lui Nick și Amy Dunne. Se împachetează cadouri și se fac rezervări, când frumoasa și inteligenta soție a lui Nick dispare din palatul lor închiriat pe râul Mississippi. Nick, soțul anului, nu-și face nici un favor cu visele cu ochii deschiși despre panta și forma capului soției sale, dar pasaje din jurnalul lui Amy dezvăluie că perfecționista fată alfa ar fi putut pune pe oricine în pericol.

Sub presiunea din ce în ce mai mare a poliției și a presei – precum și a părinților feroce ai lui Amy – băiatul de aur al orașului face paradă de o serie nesfârșită de minciuni, înșelăciuni și comportamente nepotrivite. Nick este ciudat de evaziv și, cu siguranță nefericit – dar este cu adevărat un criminal?

Pe măsură ce polițiștii se apropie de rezolvarea cazului, fiecare cuplu din oraș se întreabă cât de bine îl cunoaște pe cel pe care îl iubește. Cu sora sa geamănă, Margo, alături de el, Nick își susține nevinovăția. Problema este că, dacă nu Nick a făcut-o, unde este frumoasa soție? Și ce era în cutia de cadouri argintie ascunsă în spatele dulapului din dormitorul ei?”

Este de la sine înțeles că această carte tulburătoare și minunată este una dintre cele mai captivante cărți din toate timpurile – este o lectură absolut captivantă și mult mai complexă decât o prezintă filmul, așa că o recomand cu siguranță.

2 – Fata din tren (The Girl on the Train)
Paula Hawkins

„Rachel merge cu același tren de navetiști în fiecare dimineață. Știe că acesta se va opri de fiecare dată la semnal în același loc cu vedere spre un rând de curși din spatele caselor. A început chiar să simtă că îi cunoaște pe cei care locuiesc într-una dintre case. Jess și Jason, le spune ea. Viața lor – așa cum o vede ea – este perfectă. Dacă Rachel ar putea fi atât de fericită. Și apoi vede ceva șocant. Mai este doar un minut până când trenul pleacă mai departe, dar este suficient. Acum totul s-a schimbat. Acum Rachel are șansa de a face parte din viețile pe care le-a privit doar de la distanță. Acum vor vedea; ea este mult mai mult decât fata din tren… „

Îmi place un bun thriller/crimă britanic, iar „Fata din tren” nu face excepție.

Aceastei cărți i-a fost, de asemenea, făcut un deserviciu masiv de către adaptarea cinematografică (de ce au stabilit-o în America, nu voi ști niciodată), așa că, dacă ați trăit sub o piatră și nu ați citit-o încă, vă recomand din toată inima. De asemenea, este relativ scurtă și se poate citi cu ușurință într-o după-amiază.

3 – Vânătorii de zmeie (The Kite Runner)
Khaled Hosseini

„Amir este fiul unui negustor bogat din Kabul, membru al castei conducătoare a paștunilor. Hassan, servitorul și tovarășul său constant, este un Hazara, o castă disprețuită și sărăcită. Legătura lor neobișnuită este ruptă de alegerea lui Amir de a-și abandona prietenul pe fondul tensiunilor etnice, religioase și politice tot mai mari din ultimii ani ai monarhiei afgane, îndepărtându-i. Dar legătura dintre cei doi băieți este atât de puternică, încât Amir călătorește înapoi într-o lume îndepărtată, pentru a încerca să îndrepte greșelile din trecut împotriva singurului prieten adevărat pe care l-a avut vreodată.

Poveste de neuitat și sfâșietoare a prieteniei improbabile dintre un băiat bogat și fiul servitorului tatălui său, „Vânătorii de zmeie” este un roman frumos realizat, plasat într-o țară care este în curs de distrugere. Este despre puterea lecturii, prețul trădării și posibilitatea răscumpărării; și o explorare a puterii taților asupra fiilor – dragostea lor, sacrificiile lor, minciunile lor.”

Această carte este una dintre rarele bijuterii pe care le-am citit în anii tinereții și este și acum una dintre preferatele mele. Este un pic diferită de celelalte de pe această listă – nu este un thriller sau un roman polițist tipic. Dar povestea este atât de captivantă și de sfâșietoare în același timp, încât nu o vei putea lăsa din mână până nu vei afla ce se întâmplă cu toate personajele.

4 – Zece negri mititei (And Then There Were None)
Agatha Christie

„Mai întâi, au fost zece – un sortiment curios de străini chemați ca oaspeți de weekend pe o insulă privată de pe coasta Devonului. Gazda lor, un milionar excentric necunoscut tuturor, nu este de găsit nicăieri. Tot ceea ce au în comun oaspeții este un trecut ticălos pe care nu sunt dispuși să-l dezvăluie – și un secret care le va pecetlui soarta. Pentru că fiecare dintre ei a fost marcat pentru ucidere. Unul câte unul cad pradă. Până la sfârșitul weekendului, nu va mai fi niciunul. Și doar morții sunt deasupra oricărei suspiciuni.”

Sunt o mare fană a Agathei Christie în general, dar „Zece negri mititei” este, fără îndoială, una dintre cele mai bune cărți ale sale – regina crimei te va face să bănuiești ceva până în ultima secundă cu această carte, și nu vei crede acel final!

5 – Pe aripile vântului (Gone with the Wind)
Margaret Mitchell

„Epopeea monumentală a sudului, scrisă de Margaret Mitchell, a câștigat premiul Pulitzer, a dat naștere celui mai popular film al vremurilor noastre și a inspirat o continuare care a devenit romanul cu cele mai mari vânzări din acest secol. Este una dintre cele mai populare cărți scrise vreodată: peste 28 de milioane de exemplare ale cărții au fost vândute în peste 37 de țări. Astăzi, la mai bine de 60 de ani de la publicarea sa inițială, realizările sale sunt de neegalat și rămâne cea mai venerată saga americană și cea mai iubită operă a unui scriitor american… „

Dacă ați văzut dimensiunea acestei cărți, s-ar putea să ridicați din sprâncene la sugestia că este una dintre cele mai captivante cărți de pe piață – cu siguranță trebuie să te plictisești la un moment dat peste 1000 de pagini? Dar nu – nu este o greșeală – această carte pare mult mai scurtă decât lungimea ei uriașă, deoarece relațiile și dinamica personajelor sunt atât de complexe și în continuă schimbare. Am citit-o când eram mult mai tânără și mi s-a părut foarte ușor de parcurs – cu siguranță aș putea chiar să o recitesc în curând!

6 – Harry Potter și piatra filozofală (Harry Potter and the Philosopher’s Stone)
J.K. Rowling

„Viața lui Harry Potter este mizerabilă. Părinții lui sunt morți și el este blocat cu rudele sale fără inimă, care îl obligă să trăiască într-un dulap micuț sub scări. Dar norocul i se schimbă atunci când primește o scrisoare care îi spune adevărul despre el însuși: este un vrăjitor. Un vizitator misterios îl salvează de rudele sale și îl duce la noua sa casă, Școala Hogwarts de Vrăjitorie și Magie.

După o viață întreagă în care și-a înăbușit puterile magice, Harry se simte în sfârșit ca un copil normal. Dar chiar și în cadrul comunității de vrăjitori, el este special. El este băiatul care a scăpat: singura persoană care a supraviețuit vreodată unui blestem ucigaș, blestemat de maleficul Lord Voldemort, care a lansat o preluare brutală a lumii vrăjitorilor, doar pentru a dispărea după ce nu a reușit să-l ucidă pe Harry.

Deși primul an al lui Harry la Hogwarts este cel mai bun din viața sa, nu totul este perfect. Între zidurile castelului este ascuns un obiect secret periculos, iar Harry crede că este responsabilitatea lui să împiedice ca acesta să cadă în mâinile răului. Dar făcând acest lucru îl va aduce în contact cu forțe mai terifiante decât și-ar fi putut imagina vreodată.”

Nu prezint suficient de mult Harry Potter pe site pentru cât de mult îl iubesc – și întreaga serie aparține acestei liste, într-adevăr. Nu cunosc niciun cititor care să nu fie complet absorbit de aceste cărți de fiecare dată când le ia în mână. Lumea este atât de bogată încât este imposibil să nu te pierzi în ea!

7 – Jocurile foamei (Hunger Games)
Suzanne Collins

„Ai putea supraviețui pe cont propriu, în sălbăticie, cu toată lumea care vrea să se asigure că nu trăiești să vezi dimineața?

În ruinele unui loc cunoscut cândva sub numele de America de Nord se află națiunea Panem, un Capitoliu strălucitor înconjurat de douăsprezece districte periferice. Capitoliul este aspru și crud și ține districtele în frâu, obligându-le pe toate să trimită un băiat și o fată cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani să participe la Jocurile Foamei, o luptă până la moarte în direct la televizor. Katniss Everdeen, în vârstă de șaisprezece ani, care locuiește singură cu mama și sora ei mai mică, consideră că este o condamnare la moarte faptul că este obligată să își reprezinte districtul la Jocuri. Dar Katniss a mai fost aproape de moarte și înainte – iar supraviețuirea, pentru ea, este o a doua natură. Fără să vrea cu adevărat, ea devine o concurentă. Dar, dacă vrea să câștige, va trebui să înceapă să facă alegeri care pun în balanță supraviețuirea cu umanitatea și viața cu dragostea.”

Mi-a plăcut „Jocurile foamei” când am citit-o prima dată și am zburat prin ea în câteva ședințe. Am știut atunci că este ceva special, pentru că eu nu eram un fan al ficțiunilor distopice și chiar și am fost captivată. Din păcate, celelalte 2 cărți din trilogie au fost o dezamăgire pentru mine, dar dacă nu ați citit încă „Jocurile foamei” aș spune că merită să o încercați…

8 – Codul lui Da Vinci (The Da Vinci Code)
Dan Brown

„Aflat la Paris, Robert Langdon, simbologul de la Harvard, este trezit de un apel telefonic în toiul nopții. Bătrânul curator al Luvrului a fost ucis în interiorul muzeului, corpul său fiind acoperit de simboluri derutante. În timp ce Langdon și talentata criptologă franceză Sophie Neveu deslușesc ghicitorile bizare, ei sunt uimiți să descopere o pistă de indicii ascunse în operele lui Leonardo da Vinci – indicii vizibile pentru toată lumea și totuși ingenios disimulate de pictor.

Și mai surprinzător este faptul că răposatul curator a fost implicat în Prioria Sionului – o societate secretă printre ai cărei membri se numără Sir Isaac Newton, Victor Hugo și Da Vinci – și a păstrat un secret istoric uluitor. Dacă Langdon și Neveu nu reușesc să descifreze labirinticul puzzle – evitând în același timp adversarul fără chip care le umbrește fiecare mișcare -, adevărul exploziv și străvechi va fi pierdut pentru totdeauna.”

O altă carte cu care trebuie să fiu de acord că este un adevărat page-turner este Codul lui DaVinci. Este mult mai rapid, mai captivant și mai plin de acțiune decât mă așteptam să fie – de fapt, am citit-o și eu când eram foarte tânără și mi-a plăcut foarte mult atunci. Probabil că mi-ar plăcea și mai mult acum!

9 – Hoțul de cărți (The Book Thief)
Markus Zusak

„Suntem în anul 1939. Germania nazistă. Țara își ține respirația. Moartea nu a fost niciodată mai ocupată și va fi și mai ocupată.

Lângă mormântul fratelui ei, viața lui Liesel se schimbă atunci când culege un singur obiect, parțial ascuns în zăpadă. Este Manualul groparului, lăsat acolo din greșeală, și este primul ei act de furt de cărți. Astfel începe o poveste de dragoste cu cărțile și cuvintele, pe măsură ce Liesel, cu ajutorul tatălui ei adoptiv care cântă la acordeon, învață să citească. Curând, ea fură cărți de la arderea cărților de către naziști, din biblioteca soției primarului și de oriunde se găsesc cărți.

Dar acestea sunt vremuri periculoase. Când familia adoptivă a lui Liesel ascunde un evreu în pivnița lor, lumea lui Liesel se deschide și se închide.”

Aș spune că această carte este captivantă în același mod în care este „Vânătorii de zmee” – este atât de captivantă din punct de vedere emoțional încât pur și simplu trebuie să continui să citești pentru a afla ce se întâmplă cu personajele de care te-ai îndrăgostit.

10 – Să ucizi o pasăre cântătoare (To Kill a Mockingbird)
Harper Lee

„Romanul de neuitat al copilăriei într-un orășel somnoros din sud și al crizei de conștiință care l-a zguduit, „Să ucizi o pasăre cântătoare” a devenit atât un bestseller instantaneu, cât și un succes de critică atunci când a fost publicat pentru prima dată în 1960. A continuat să câștige Premiul Pulitzer în 1961 și a fost ulterior transformat într-un film premiat cu Oscar, de asemenea un clasic.”

Aceasta a fost o altă lectură grozavă din anii de școală și mi-a plăcut foarte mult. Procesul care se derulează de-a lungul cărții este ritmat perfect, astfel încât ești mereu prins să afli care va fi următoarea evoluție.

Recomandări de cărți:

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Readings.ro
Categorii