18 cărți care merită citite și recitite

carti care merita recitite

Cititorii sunt mereu în căutarea unor cărți care merită citite, iar cea mai bună descoperire este o carte care merită citită din nou. Găsiți cărți care cu siguranță vor deveni favorite pentru toată viața. Le veți dori pe raftul dvs. pentru data viitoare când veți avea nevoie de o carte reconfortantă pe care să o recitiți.

Dacă sunteți un cititor pasionat, probabil că aveți o listă mentală de cărți pe care le-ați recomanda aproape oricui.

Acestea sunt favoritele tale de top-of-mind, cele pe care ți le amintești ani de zile după ce le-ai citit.

Desigur, nu toate favoritele sunt cărți pe care vrei să le trăiești din nou și din nou – unele sunt prea dure pentru asta (A Little Life, mă uit la tine).

Dar, uneori, o carte găsește exact echilibrul potrivit. Se lipește de tine și simți că vrei să te scufunzi din nou în ea – chiar dacă este dificil.

Acestea sunt câteva dintre cărțile mele preferate care merită citite – și recitite. Unele sunt reconfortante, altele sunt grele, iar altele sunt pur și simplu răsfăț distractiv.

Cărți care merită citite – și recitite de mai multe ori

1 – All Creatures Great and Small
James Herriot

Aceasta este alegerea mea pentru provocarea mea de lectură, iar ceea ce îmi amintesc cel mai mult despre această carte de memorii este cât de mult m-am distrat citind-o. Îmi amintesc că i-am spus unei alte prietene pasionate de cărți de la acea vreme: „Aceste cărți mă fac fericită chiar acum!”. Nu există o poveste mare, dramatică aici, dar povestirea lui James Herriot despre viața sa de veterinar de țară în Yorkshire este caldă, amuzantă și emoționantă.

Herriot nu se cruță pe sine însuși, dar se dovedește a fi foarte atent și sensibil în interacțiunea cu personajele – umane și animale, pe rând excentrice, triste și inspirate – care îi împânzesc povestirile. Pentru mine, aceasta a fost o lectură cu adevărat reconfortantă, cu care abia așteptam să mă afund în canapea.

Mă bucur de serialul PBS bazat pe această carte, iar acum mi se pare momentul perfect pentru a o reciti. Este o carte ușor de citit, puțin câte puțin, și cred că îmi va aduce bucurie pe tot parcursul anului.

2 – Bel Canto
Ann Patchett

La o petrecere în conacul vicepreședintelui unei țări sud-americane fără nume, o bandă de tineri teroriști intră și ia ostatici. Printre ostatici se numără o soprană de renume mondial, un titan japonez al afacerilor și diplomați din diferite țări. Zilele și lunile se întind, iar liniile se estompează, se formează relații, iar tensiunile cresc, scad și cresc din nou.

Aceasta este una dintre cărțile mele preferate și a fost prima mea cunoștință cu Ann Patchett – acum una dintre autoarele mele preferate.

3 – Pilotând în ploaie (The Art of Racing in the Rain)
Garth Stein

The Art of Racing in the Rain a fost una dintre cărțile care m-a readus la o lectură avidă după epuizarea de la facultate. Întotdeauna am fost un iubitor de câini, așa că, bineînțeles, nu am putut rezista unei cărți narate de Enzo, un câine filozof care își deplânge lipsa de degete și căruia îi place să se plimbe cu mașini de curse. Enzo vă va fermeca și vă va frânge inima alternativ, pe măsură ce reflectă asupra vieții sale în timp ce își anticipează moartea.

Cărțile despre câini sunt previzibile în tristețea lor, dar noi, cei care le iubim, iubim și câinii. Este greu să reziști unei imaginări a vieții lor interioare bogate, iar Enzo este deosebit de irezistibil. Ar trebui să fie de la sine înțeles că veți avea nevoie de șervețele, dar merită.

4 – The Language of Flowers
Vanessa Diffenbaugh

Aceasta este o carte care inițial nu mi-a stârnit interesul prin titlu, copertă sau descriere. Dintr-un motiv oarecare, am luat-o oricum și se impune ca fiind una dintre preferatele mele. Victoria a ieșit din sistemul de plasament și se trezește lucrând la o florărie. Descoperă că are talentul unic de a potrivi oamenii cu florile perfecte.

5 – Se numea Sarah (Sarah’s Key)
Tatiana de Rosnay

În Parisul anului 1942, evreii sunt adunați și trimiși departe – adesea spre moarte. Sarah, în vârstă de 10 ani, își ascunde frățiorul într-un dulap, încuind ușa și promițând că se va întoarce. Ceea ce urmează este povestea călătoriei disperate pe care o face pentru a se întoarce la el, alternând cu povestea unui jurnalist care, 60 de ani mai târziu, investighează racolarea.

6 – Povestea slujitoarei (The Handmaid’s Tale)
Margaret Atwood

Am citit pentru prima dată această carte când eram o tânără adolescentă și m-a dat pe spate. Pe lângă faptul că a fost prima mea lectură distopică, a fost una dintre primele mele expuneri la o carte subversivă, politică și feministă. Aceasta este povestea lui Offred, o femeie care nu cu mult timp în urmă era soție, mamă și femeie independentă. Acum este o roabă, separată de familia ei și presată în slujba fertilității ei. În fiecare lună, ea trebuie să se supună comandantului în speranța de a rămâne însărcinată. Aceasta este o poveste înspăimântătoare despre o societate în care femeile sunt complet oprimate și apreciate pentru puțin altceva decât pentru capacitatea lor de a procrea.

Nu uitați să citiți și continuarea, The Testaments, de asemenea. Nu este la fel de explozivă ca The Handmaid’s Tale, dar merită să citești rezoluția lui Atwood – și noile perspective asupra Gileadului.

7 – Călătoarea (Outlander)
Diana Gabaldon

În 1945, Claire Randall, o asistentă medicală engleză de luptă, trece printr-un cerc de pietre în picioare din Scoția și se regăsește în 1743. Despărțită de noul ei soț cu 200 de ani și aflată la mila unui clan suspicios implicat într-un conflict, Claire trebuie să-și folosească viclenia pentru a supraviețui și a se întoarce în secolul XX. Tânărul Highlander Jamie Fraser apare ca un aliat și protector într-un timp și un tărâm străin. Pe măsură ce ea și Jamie se apropie tot mai mult, Claire se confruntă cu decizii legate de viața ei – inclusiv când și unde vrea să trăiască și cu cine vrea să fie.

Această întreagă serie a fost complet captivantă pentru mine – dramatică, puțin sexy și de nerefuzat. Am parcurs în fugă toate cărțile (uriașe!). Odată ce voi ști data de lansare a următoarei, s-ar putea să mă apuc să o citesc din nou pe toată. Este o călătorie distractivă și abia aștept să mă urc din nou în ea.

8 – Drumul spre casă (Homegoing)
Yaa Gyasi

Homegoing este un roman epic generațional care urmărește liniile familiale a două surori vitrege născute în Ghana acum 300 de ani: una dintre ele este căsătorită cu un negustor de sclavi englez, în timp ce cealaltă este vândută ca sclavă. Fiecare capitol urmărește un nou descendent al femeilor, ilustrând modul în care evenimentele și nedreptățile din trecut reverberează în viețile și luptele generațiilor viitoare.

Un roman uimitor și emoționant, care răspunde cu abilitate la întrebarea cum descendenții sclavilor continuă să fie oprimați de instituția sclaviei, de Jim Crow și de rasismul sistemic, chiar și la 150 de ani de la abolire.

9 – Stâlpii pământului (The Pillars of the Earth)
Ken Follett

Nu pot spune că o poveste despre construirea unei catedrale în Anglia Evului Mediu suna ca o premisă captivantă – dar m-am înșelat. Acest tom masiv este plin de dramă și intrigă, personaje malefice, romantism, manevre politice și istorie fascinantă. Este un fel de telenovelă istorică, la egalitate cu Outlander, în cel mai bun mod cu putință. Foarte ușor de citit, greu de lăsat din mână și, de asemenea, un pic de plăcere vinovată.

Celelalte cărți din serie – O coloană de foc, World Without End și prequel-ul The Evening and the Morning – merită și ele citite. Ele nu sunt la fel de captivante ca Pillars, dar sunt totuși o întoarcere amuzantă la marea dramă din Kingsbridge.

10 – Cutting for Stone
Abraham Verghese

În Etiopia, doi gemeni se nasc în urma nașterii unei călugărițe indiene și a unui chirurg britanic, dar rămân orfani după moartea mamei și dispariția tatălui lor. Dragostea pentru aceeași femeie îi desparte pe gemeni, dar legătura lor îi aduce din nou împreună pentru a se confrunta cu trecutul. Aceasta este o poveste epică, desfășurată de-a lungul deceniilor și țărilor, despre familii, iertare și natura vindecării. Știu că am iubit această carte, dar îmi amintesc foarte puțin despre ea. Abia aștept să o citesc din nou ca și cum ar fi prima dată.

11 – Splendida cetate a celor o mie de sori (A Thousand Splendid Suns)
Khaled Hosseini

Deși mi-a plăcut foarte mult cartea lui Hosseini, The Kite Runner, aceasta mi-a rămas întipărită în minte și mai mult. Povestea a două femei aduse împreună în circumstanțe opresive în Afganistan. Pe măsură ce pericolele cresc atât în interiorul, cât și în afara casei lor, legătura și ingeniozitatea lor sunt lucrurile care le ajută să treacă peste. Sunt atât fascinată, cât și îngrozită de circumstanțele în care se află multe femei din Afganistan.

Această poveste îi aduce pe cititori într-o singură casă pentru a vedea cum reușesc două femei să își facă o viață în condițiile unei astfel de opresiuni – și sacrificiile pe care trebuie să le facă pentru cei pe care îi iubesc.

12 – Body & Soul
Frank Conroy

Corp și suflet spune povestea lui Claude Rawlings, un pianist prodigios descoperit din întâmplare, pe când avea șase ani, în peregrinările sale singuratice prin New York. Lăsat în mare parte de unul singur, în timp ce mama sa conduce un taxi, Claude alege melodii la pian și se împrietenește cu proprietarul unui magazin de muzică.

Geniul său îl propulsează spre faimă și bogăție – și, în cele din urmă, spre o criză de creativitate și obsesie comună artiștilor geniali. Un film de anvergură și complet captivant.

13 – Băieții de la Nickel (The Nickel Boys)
Colson Whitehead

În sudul Jim Crow, o simplă greșeală trimite un băiat de culoare la o școală de corecție unde băieții sunt brutalizați și uneori dispar. Însărcinat doar cu sarcina de a supraviețui, Elwood se agață de idealurile sale, modelate de cuvintele inspirate ale doctorului Martin Luther King. Prietenul său Turner, însă, este la fel de sigur pe cinismul său, iar opiniile lor conflictuale îi aduc la o răscruce de drumuri, ducând la o alegere care are repercusiuni pentru anii următori.

Bazat pe viața reală a școlii Dozier din Florida, închisă abia în 2011 și unde au fost descoperite de atunci multe morminte nemarcate, The Nickel Boys este un film sfâșietor, tulburător (deși nu prea grafic, dacă sunteți un cititor sensibil) și foarte recomandat.

14 – Pe Pământ suntem strălucitori o clipă (On Earth We’re Briefly Gorgeous)
Ocean Vuong

Acest roman, încadrat ca o scrisoare de la un fiu către o mamă care nu știe să citească, este un debut pentru poetul Ocean Vuong. Fiul, pe nume Little Dog, reflectă asupra vieții alături de mama sa. Aceasta este uzată de muncă și uneori abuzivă, epuizată de lipsa unei patrii, de incapacitatea ei de a citi sau de a vorbi fluent engleza și de mama bolnavă psihic, traumatizată de război. Little Dog se luptă cu identitatea sa ca fiu, ca american de origine asiatică și ca homosexual care trăiește prima sa poveste de dragoste cu un muncitor agricol cu probleme.

Proza și povestea – mai ales primele trei sferturi – sunt uimitoare. Scrisul este sobru, dar poetic, și de o perspicacitate devastatoare. Unele părți m-au făcut să mă opresc și să le citesc din nou pentru a le savura strălucirea.

15 – Căutătorii de scoici (The Shell Seekers)
Rosamund Pilcher

Premisa acestei cărți nu pare cine știe ce: Penelope descoperă că tabloul tatălui ei valorează o mică avere. Copiii ei adulți au propriile idei despre ce ar trebui să facă în legătură cu această descoperire.

Căutătorii de scoici se mișcă între trecut și prezent, revizitând diverse momente din viața lui Penelope, inclusiv tinerețea ei boemă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Penelope este cu adevărat un personaj de neuitat; mi-a plăcut dezvăluirea lentă a vieții ei povestită de-a lungul deceniilor. Cadrul englezesc face din această carte o lectură reconfortantă și confortabilă perfectă – una pe care sunt sigură că o voi reciti în viitor.

16 – The Overstory
Richard Powers

Această carte câștigătoare a Premiului Pulitzer 2019 m-a lăsat absolut uluită. Powers construiește un roman care începe cu o serie de povești aparent fără legătură între ele, fiecare dintre ele fiind întemeiată de un copac, iar unele dintre ele se întind pe mai mult de un secol. „Substanța” ne face să aterizăm în cele din urmă pe o serie de personaje centrale.

Aceste personaje disparate se reunesc într-o narațiune mai mare decât viața, care devine o chemare la activism, o meditație asupra locului nostru în lume și o perspectivă impresionantă asupra vieții și rezistenței complexe și impresionante a copacilor.

17 – Boy Swallows Universe
Trent Dalton

Eli Bell, în vârstă de doisprezece ani, își iubește familia dezordonată: fratele său mai mare, August, care a încetat să mai vorbească după o traumă din copilărie, și mama și tatăl său vitreg, care sunt traficanți de heroină și foști dependenți. Lucrurile se înrăutățesc atunci când violența afacerii părinților săi ajunge în casa lor. Tatăl său vitreg dispare, iar mama sa ajunge la închisoare.

Eli pornește în mai multe misiuni: să-și salveze mama, să afle ce s-a întâmplat cu tatăl său vitreg, să devină jurnalist de crimă și să devină un om bun – toate acestea în timp ce îl doboară pe cel care conduce traficul de droguri din suburbia sa australiană. Curajos, brutal, puțin visător și absolut captivant – unul dintre preferatele mele din 2019.

18 – A tree grows in Brooklyn
Betty Smith

Un copac crește în Brooklyn este clasicul mult îndrăgit despre o tânără fată, Francie Nolan, care crește în sărăcie în Brooklynul de la începutul secolului trecut. Francie este un copil cu multă carte și inventivitate, prins între tatăl său visător și mama sa practică și uzată de muncă. Francie este conștientă de sine și un observator atent al oamenilor și al vieții din jurul ei, o eroină care reușește să continue să caute frumusețea chiar dacă aceasta pare hotărâtă să o ocolească.

Aceasta este o carte preferată de atât de mulți cititori și este o carte care merită citită din nou și din nou.

Alte Recomandări:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Readings.ro